مصاحبه با دکتر خاکی صدیق

شنبه, 18 اسفند,1403

مصاحبه با دکتر خاکی صدیق

-       جناب دکتر صدیق، به نظر شما چرا اخلاق در علم و مهندسی اهمیت دارد؟ آیا می­توانید چند مثال از تأثیرات مثبت یا منفی رعایت اخلاق در این حوزه­ها را نام ببرید؟

+ مهندسی و علوم پایه که در دانشگاه­ها تدریس می­شوند، در زندگی افراد جامعه اثر مستقیم دارند. سیستم­های مهندسی اگر درست طراحی نشوند و به مسائل زیست محیطی، کیفیت محصول و سایر پارامتر­های مهم در آنها توجه نشود، می­توانند جامعه و افراد را دچار مشکل کنند. مثال­های این امر نیز آشکار هستند، برای نمونه خودرو­هایی که طراح و سازنده آنها می­داند که خودروی ساخته شده مشکل دارد و مشکلات آن هم متعدد است. قطعه­های بدون کیفیت آنها مردم را دچار مشکل می­کنند. خودروهای ناایمن ساخته شده جان و سلامتی افراد را به طور جدی به مخاطره می‌اندازد. کیفیت، آرامش و راحتی ندارند، در صورتی که می­توانستند داشته باشند. مصرف سوخت بالایی دارند و به محیط زیست صدمه می­زنند و آلاینده­ها را پخش می­کند؛ خب این­ها را یک مهندس طراحی کرده، یک مهندس تایید کرده، یک مهندس نظارت کرده و کل چرخه در دست مهندسان بوده است. اگر در این چرخه ورود کنید می­بینید که مباحث اخلاق مهندسی در قسمت­های مختلفی نقض می­شود. توجیه‌هایی از قبیل مباحث اقتصادی و مانند آن نیز برای وضعیت موجود آورده می­شود، اما اگر اولویت به رعایت اصول اخلاق مهندسی داده شود این اتفاقات رخ نمی­دهند.

          چندین سال قبل، شاید حدودا 10 یا 12 سال قبل، یک سری خودرو داشتیم که خود به خود داخل خیابان­ها آتش می­گرفتند و افراد زیادی در اثر آن آسیب دیدند. کسی اگر به این مسئله هم ورود پیدا کند می­بیند که قطعه­ای وجود داشته که نباید به این شکل در آن خودرو قرار داده می­شد؛ در آن زمان نیز یک مهندس طرح آن را داده و یک مهندس آن را تایید کرده بود. خودرو­های سنگینی که دارای نقص در سیستم ترمز بودند و باعث بروز تصادف شدند، نمونه بارز دیگری از عدم رعایت اصول اخلاق مهندسی هستند.

          ساختمان­هایی داریم که اصلا استاندارد نیستند، اما یک مهندس طراح آنها را طراحی و مهندس ناظری آنها را تایید کرده است. با کوچک­ترین زمین لرزه­ای صدمه می‌بینند و ایمنی لازم را در برابر آتش سوزی و ... ندارند. مثال­های زیادی وجود دارند که به کمک آنها می‌توان دریافت که چرا مهندسی ما آن طور که باید باعث ارتقای کیفیت زندگی مردم نمی­شود. اگر این موارد را بررسی کنیم، همگی دارای منشاء عدم رعایت اخلاق حرفه­ای و مهندسی هستند.

          به عنوان نمونه‌ای دیگر اگر به آسفالت جاده­ها و خیابان‌ها نگاه کنیم، آسفالت­ها را می­ریزند و برای این‌کار هم زحمت زیادی کشیده می‌شود، اما بعد از مدت کوتاهی - مثلا دو یا سه سال - آسفالت موج پیدا می­کند و ماشین صدمه می­بیند. اما اگر اصول مهندسی رعایت شوند، باید ببینیم که معابر دارای آسفالت‌ها سال‌ها به درستی کار کنند و خرابی­ای در آنها ایجاد نشود؛ اگر هم شده است، با یک اصلاح ساده برطرف بشود.

          به دلیل اهمیت بالای مهندسی در زندگی همه ما، اخلاق نیز در مهندسی اهمیت پیدا می­کند. چراکه اگر رعایت نشود، تبعات منفی­ آن در زندگی روزمره ما کاملا ملموس خواهد بود. این یک چرخه است و در این چرخه اتفاقات واسط زیادی رخ می‌دهند، به همین دلیل شاید شما وقتی یک آسفالت را می­بینید، منشا آن که بی­اخلاقی مهندسی و عدم رعایت آن است را مشاهده نمی‌کنید، زیرا موارد زیادی در این میان وجود دارد. اما در پزشکی، وقتی یک پزشک اخلاق پزشکی را رعایت نکند، بلافاصله بیمار متوجه می­شود و بد اخلاقی­ها معمولا خیلی زود خود را نشان می­دهند، اتفاقی که در مهندسی به این سرعت رخ نداده و طولانی شدن روند آن باعث عدم مشاهده راحت منشا آن می‌شود.

-       به نظر شما چه چالش­های اخلاقی در دانشگاه به خصوص در بخش­هایی مانند تحقیقات و آموزش وجود دارند؟ چطور می­توان این چالش­ها را شناسایی کرده و آنها را حل نمود؟

+ این مسئله به ظاهر آشکار و ساده به نظر می‌رسد اما در واقع موضوعی سخت و دشوار است. چالش­های اخلاقی در تمام مراحل پژوهش و آموزش می­تواند رخ دهند و در تمام دست اندر کاران هم بروز و ظهور دارد؛ یعنی دانشجویان، استادان، مدیران و سیاست گذاران، همگی در سطوح مختلفی درگیر این چالش هستند. در هر سه سطح می­توان بحث عدم رعایت اخلاق را مشاهده کرد. برای دانشجو­ها تقریبا مشخص است، وقتی بحث می­شود همه به سراغ تقلب­ها یا پروژه­ها می­روند، ولی فقط این نیست. هیئت علمی‌ای­ هم که وظیفه­اش را درست انجام نمی­دهد، تدریسش را درست انجام نمی­دهد، مطالبی که ارائه می­کند به روز نیست، دیر می­آید یا زود می­رود، سر کلاس وقتش را به موضوعات حاشیه­ای می‌پردازد یا عدالت را رعایت نمی‌کند نیز شامل بحث عدم رعایت اخلاق می­شود.

از طرف دیگر در سمت مدیران و سیاست­گذاران، قوانینی وضع می‌شوند که پیوست اخلاقی آن ملاحظه نشده است. تالیف دستورالعمل و راهنمای آموزش اخلاق مدار در وزارت علوم، به عنوان پروتکلی برای رعایت اخلاق آموزشی انتشار یافت و در آن دقیقا به این موضوع اشاره شده است که مباحث اخلاق حرفه‌ای متوجه دانشجویان و استادان است و یک بخش خیلی مهم دیگر که از چشم دور می­ماند، متوجه مدیران یا سیاست­گذاران است. به عنوان مثال وقتی یک بخشنامه­ای داده می‌شود که اجرای آن افراد را به دشواری می‌اندازد، بعد برای آنکه آن دشواری را حل کنند به یک کار غیر اخلاقی متوسل می­شوند، فرد نیز از تبعات آن آگاهی دارد ولی به هر حال دست به این کار می‌زند.

-       شما مدتی معاون آموزشی وزارت علوم بودید و در این دوره بر اخلاق تاکید داشتید و برایتان اهمیت داشت، می­توانم بپرسم چرا این مسئله برای شما مهم بود؟

+ به نظر من یک چالش خیلی حیاتی و اصلی آموزش عالی کشور - که چالش های زیادی هم دارد - چالش کیفیت است. یکی از مواردی که در کیفیت بسیار مهم و تاثیرگذار است، بحث اخلاق است. البته موارد دیگری نیز هستند، ولی اگر بخواهید چند موضوع ریشه‌ای را شناسایی کنید که در کیفیت آموزش عالی تاثیر مستقیم، ماندگار و کلیدی دارند، بدون شک یکی از شاخص­های موثر، بحث اخلاق حرفه­ای و اخلاق آموزشی و پژوهشی است. لذا به این دلیل، در معاونت آموزشی فکر می­کردم که اخلاق مسئله مهمی است و باید به آن بپردازیم.

مساله دیگر این است که اگر به دنبال توسعه باشیم، در سطح کلان کشور برای رسیدن به آن، بایستی به زیرساخت‌های زیادی توجه داشت و همه آنها را باید فراهم کرد تا یک اکوسیستم برای توسعه پایدار ایجاد شود. یکی از زیرساخت‌های خیلی مهم نیز آموزش و پژوهش است. باز هم اگر در این زمینه اخلاق نباشد، آموزش و پژوهش نقش درستی در توسعه پایدار ایفا نخواهند کرد و نه تنها تاثیر آن مثبت نخواهد بود، بلکه تبعات منفی و خطرناکی برای کشور خواهند داشت. به همین دلیل است که فکر می­کنم اخلاق باید برای آموزش عالی یک اولویت باشد.

-       آیا می­توان ارتباط مستقیمی بین عدم رعایت اخلاق در تحقیقات و انجام پروژه­های مهندسی و افزایش تاثیر سنجش بر مبنای شاخص­های کمی مانند تعداد انتشارات در ژورنال­های ISI و یا تاثیر اعداد و ارقامی مثل h-index، g-index و y-index مشاهده کرد؟

+ این­ها یک سری شاخص و ابزار هستند و مستقیما ربطی به اخلاق ندارند. افراد می­توانند از این­ها سوء استفاده کنند، یا می­توانند از این‌ها به درستی استفاده کنند. بنابراین من مستقیما بین اینکه یک نفر دارای h-index بالا یا پایین باشد، تلاش کند آن را بالا ببرد یا تلاشی نکند و اینکه لزوما کار اخلاقی­ای می­کند یا نه، ارتباطی نمی­بینم.

شما به طور کلی چه پیشنهاد­هایی برای اعضای جامعه فنی و مهندسی دارید که وقتی با مسائل اخلاقی مواجه می­شوند از پس آن بربیایند و رویکرد کارآمد­تری نسبت به آن داشته باشند؟

+ بخشی از آن آموزش است؛ آموزش به مهندسان، کارشناسان، استادان و کسانی که در حوزه علم و فناوری کار می­کنند، که فکر می­کنم تا حد خوبی در کشور انجام شده است. بعید می­دانم الان دیگر کسی باشد که خیلی با اصول اخلاقی آشنا نباشد ولی به هر حال آموزش باید یک جریان مستمر باشد و آموزش اخلاق - به طور مشخص اخلاق مهندسی و حرفه­ای - به صورت مستمر انجام پذیرد.

بخش دیگر این است که هزینه رفتار غیر اخلاقی باید بالا برود. الان رفتار غیر اخلاقی در حوزه علم و فناوری، هزینه­ای ندارد. در نتیجه افراد زیادی برای آنکه مشکل خودشان را حل کنند، میانبر می­زنند و کار غیر اخلاقی را به جای کار اخلاقی انجام می­دهند. اگر هزینه­ها در حوزه اخلاقی بالا برود، به نظر می­رسد که تا حدی مسئله حل می­شود.

یک مطلب دیگر هم اینکه در سطح کلان، سیاست­گذاران باید به پیوست­های اخلاقی توجه کنند. اگر یک مثال بخواهم بزنم، کشور ما کشوری است که در آن مالکیت معنوی رعایت نمی­شود، ما کپی رایت نداریم. همگی هم از این بابت خوشحالیم؛ ویندوز را استفاده می­کنیم بدون آنکه هزینه­ای بدهیم، نرم افزار متلب را همه استفاده می­کنیم بدون آنکه هزینه­ای بدهیم، مقالات را کپی می­کنیم بدون آنکه هزینه­ای بدهیم، کتاب­ها را کپی می­کنیم بدون آنکه هزینه­ای بدهیم. خب این یکی از منشاءهای رفتار­های غیر اخلاقی در مراحل بعد است. یعنی شما خود را نسبت به کسی که ویندوز را تولید کرده، روی آن کار و هزینه می­کند، کسی که مقاله نوشته و کسی که آن را چاپ کرده است یا کسی که کتاب نوشته و کسی که کتاب را چاپ کرده است، متعهد نمی­بینید؛ شما خیلی راحت خودتان را مجاز می­دانید که هرجور که دلتان می­خواهد از آن استفاده کنید. این هم یک بخش دیگر است. خود من هم از ویندوزی استفاده می­کنم که قفل شکسته هست و دارم این را می­گویم، چاره­ای ندارم، نه ارز آن را الان دارم که پولش را بدهم، نه می­توانم ارز بدهم که ویندوز اصلی را بگیرم. این یک مثال بود در قالب سیاست­های کلانی که می­تواند به رفتار اخلاق مدارانه کمک کند. همراه هزینه­ها و آموزش، باید به رعایت بعد اخلاقی سیاست­ها نیز توجه داشت تا این جنبه‌ها در کنار هم باشند، چراکه این‌ها یک بسته هستند و نمی­توان تنها از یک جنبه، آن را درست کرد.

-       به عنوان آخرین سوال، جناب آقای دکتر، شما کتابی در زمینه اخلاق، تحت عنوان «مقدمه­ ای بر اخلاق پژوهشی و اخلاق مهندسی» نوشته­اید. چه انگیزه­ای شما را به نگارش این کتاب انگاشت؟

+ در آن دو سه سالی که به این موضوع علاقه­مند شدم و کار کردم، بحث عدم رعایت اخلاق پژوهشی در دانشگاه­ها خیلی زیاد بود، نه اینکه الان نیست، آن موقع خیلی زیاد بود و الان هم هست. مثال‌های آن هم همین فروش پایان­نامه، مقاله و کتاب. همچنین تقلب­های مختلف دیگر مثل plagiarism که ترجمه فارسی آن انتحال یا سرقت علمی است. آن موقع من احساس کردم که بخشی از این رخدادها به خاطر عدم آگاهی جامعه دانشگاهی نسبت به اصول اخلاق پژوهشی است. به خاطر همین آن کتاب را نوشتم؛ یعنی فکر کردم اگر این کتاب را بنویسم تا بعدا تدریس بشود و یا در قالب سمینار­ها ارائه شود، شاید مقداری کمک کنم به اینکه افراد با اصول اخلاق پژوهشی آگاه شوند. البته الان فکر می­کنم بعد از گذشت 13-14 سال از تالیف آن کتاب، این موضوع به صورتی درآمده است که همه مطلع­اند، هرچند که باز هم باید آموزش داده شود، اما آن موقع فضا اینطوری نبود و خیلی­ها نمی­دانستند.

-       اگر مطلب کلیدی ­ای از این کتاب هست که می­خواهید به آن اشاره کنید بفرمایید.

+ در بخش پژوهش، توضیحاتی در رابطه با سرقت علمی و مثال­هایی از آن آورده شده تا کامل جا بیافتد که منظور ما از سرقت علمی چه چیزی است و چه مصادیقی دارد. در بخش اخلاق مهندسی هم بحث تبعاتی که عدم رعایت اخلاق مهندسی دارد و کد­ها و منشور­های اخلاق مهندسی مطرح شده است.

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 - All rights reserved.
آدرس آی پی: 3.15.143.206 سیستم عامل: Unknown مرورگر: Mozilla تاریخ مشاهده: چهار شنبه, 13 فروردین,1404