الکتروپوریشن یک روش میکروبیولوژی است که در آن با اعمال میدان الکتریکی به سلولها به منظور افزایش نفوذ پذیری غشاء سلولی، اجازه میدهد مواد شیمیایی، مواد دارویی یا DNA به سلول منتقل شود. الکتروپوریشن در کاربردهای مختلف بیوتکنولوژی و بیومدیکال مانند تزریق مولکولها به سلولها ، ترکیب سلولی ، و سوزاندن بافت مورد استفاده قرار میگیرد. در کاربردهای تصفیه آب، کنترل آلودگی هوا و استریلیزاسیون غذا، الکتروپوریشن برای آلودگیزدایی یا استریلیزاسیون باکتریها و میکروارگانیسمهای مضر با استفاده از میدان الکتریکی پالسی مورد استفاده قرار میگیرد.
بیشتر روشهای نگهداری موادغذایی از جمله گرما، منجر به از بین رفتن خواص تغذیهای آنها میشوند.برای حفظ این خواص میتوان از میدان الکتریکی پالسی استفاده نمود. از میدان الکتریکی با پالسهای کوتاه و مقیاس زمانی بین میکروثانیه و میلی ثانیه جهت سالم سازی و میکروب زدایی مواد غذایی استفاده می شود. الکتروپوریشن، افزایش نفوذپذیری غشا سلولی بلافاصله تحت میدان الکتریکی با شدت بالا است. بدین معنی که اشکال مختلف میدان الکتریکی متفاوتی ایجاد کند. این پالسها میتوانند نمایی، مربعی، مثلثی و.. باشند. پالسهایی که ترکیب پالسی باریک و پالسی گسترده هستند برای ارزیابی مواد غذایی به منظور حفظ ارزش غذایی و کیفیت تازگی ترجیح داده میشوند تا به امروز، چندین توپولوژی ژنراتور پالس با استفاده از تکنیک های مختلف برای کاربردهای مختلف اجرا و استفاده شده است، از جمله کمپرسور پالس مغناطیسی (MPC)، خطوط Blumlein چند مرحله ای (MBL)، شبکه تشکیل پالس (PFN)، پالس لوله سخت (HTP) و ژنراتور مارکس (MG). هر یک از این مولدها دارای مزایا و معایب خاص خود بوده و تحقیقات جهت رسیدن به بهترین و ایدهآلترین ساختار برای کاربردهای گوناگون همچنان ادامه دارد. با توجه به مزایای استفاده از منابع توان پالسی در میکروب زدایی فراوردههای غذایی و همچنین آگاهی از مزایا و معایب ساختارهای توانپالسی موجود ، رویکرد اصلی این پایاننامه ارائه یک مدار پیشنهادی با بازده بالاتر و هزینهی پایینتر جهت استفاده در میکروبزدایی فراوردههای غذایی است.
نام و نام خانوادگی دانشجو: سارا حدادی
مقطع:کارشناسی ارشد
گروه آموزشی:الکترونیک قدرت و ماشینهای الکتریکی