حرف مصوّر
تحلیل اثر مهدی وثوقنیا
ویژه نامه سهشنبهها بررسی هنرچهارم - هنر تجسمی
عکس، به عبارتی حرفها و سخنهایی است که به رشته تصویر درآمده و نقش عکاسی مستند در این عرصه بسیار کلیدی است
واژه مستند را شاید به نوعی مترادف با عکاسی بدانیم، چرا که مهمترین شکل ثبت واقعیت در این رسانه است. عکاسی مستند از آغازین روزهای فعالیت خود همواره در پی عدالتخواهی و اصلاحگری اجتماعی بوده است. اما پس از جنگ جهانی دوم با توجه به شرایط بعد از جنگ و همه گیر شدن رسانههای تصویری همچون تلویزیون که توانست تا حدی نقش عکاسی مستند اجتماعی را در بیان و نشان دادن فقر و نابرابریهای اجتماعی ایفا کند
مهدی وثوقنیا متولد ۱۳۵۰ شهر قزوین و فارغ التحصیل کارشناسی رشته عکاسی از دانشگاه آزاد هنر و معماری تهران است. عکاسی را از سال ۱۳۶۷ از طریق کلاسهای آزاد انجمن سینمای جوانان فرا گرفت و از ابتدای شروع کارش نگاهاش معطوف به عکاسی مستند شد. وی طی سالهای ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۲جوایز زیادی در زمینه عکاسی مستند از چندین جشنواره از آن خود کرد.
شما وقتی از دشت عکاسی میکنید از طبیعت سخن میگویید، ولی وقتی از شهر عکاسی میکنید از انسان حرف میزنید. خاستگاه اصلی شهر انسان است. پس اگرچه موضوع اصلی من مناظر شهری است و انسان حضور فیزیکی در آن ندارد، ولی رد او در عکسها به تمامی نقش دارد. انسان سازندهی این فضا، مصرف کنندهی و تخریب کنندهی اصلی آن است. انتخاب عدم حضور انسان در آثار من به فرم دیداری تبدیل شده که آگاهانه میخواهم در کارهایم ادامه یابد. همان طور که میدانید خیلیها این کار را انجام دادهاند و من هم در کشور خودم به آن میپردازم.
(مهدی وثوقنیا )
مجله فرهنگی - هنری رویتاب
جُستاری روزانه در هنرهای هفتگانه
در هفته هشتم هستیم با موضوعسال نو
برگرفته شده از رنه شار، ترجمه فیروز ناجی
چگونه میشنویدم؟
من از این دور حرف میزنم.....
از شنبه ۶ الی جمعه ۱۲ فروردین ۱۴۰۱
همه روزه ساعت ۱۷ در بستر سایت رویتاب به آدرس:
https://roytab.ir/RoytabMag
و شبکه های اجتماعی اینستاگرام، تلگرام و توییتر با آیدی RoytabMag@