با توجه به وضعیت نگران‌کننده منابع زیرزمینی آب در کشور، دولت باید کشت محصولات کشاورزی آب‌بر را محدود کند

شنبه, 13 خرداد,1402

با توجه به وضعیت نگران‌کننده منابع زیرزمینی آب در کشور، دولت باید کشت محصولات کشاورزی آب‌بر را محدود کند

به گزارش روابط عمومی سازمان دانشجویان ایران، اولین مناظره در این مرحله با گزاره «با توجه به وضعیت نگران کننده منابع زیرزمینی آب در کشور، دولت باید کشت محصولات کشاورزی آب‌بر را محدود کند» با حضور دو تیم موافق با نام «شهید دیالمه» متشکل از امیرمحمد تفاوت و عابده آقاجانپور از استان مازندران و گروه مخالف با نام «آفتاب» متشکل از محمدصادق تفکری بافقی و سعید رنجبر بافقی از دانشگاه اصفهان برگزار شد.
در این مناظره دکتر رز فضلی، عضو هیئت‌ علمی دانشگاه علامه طباطبایی، دکتر روح الله نصرتی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران و دکتر آرش حیدری، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علم و فرهنگ از اعضای داوران هیئت‌علمی این مرحله حضور داشتند و به داوری پرداختند. داوری انتخاب سخنران برتر نیز برعهده دکتر لیلا سنگی بود.
داوران دانشجویی این مسابقه نیز متشکل از خانم ها ماهشید وزیری عضو تیم قهرمان نهمین دوره مسابقات ملی مناظرات، هانیه روشن منش، عضو تیم ‌قهرمان اولین دوره مسابقات و آقای میلاد طهرانی، عضو تیم قهرمان دوره دهم مسابقات ‌بودند.
در ابتدای این مناظره اعضای گروه شهید دیالمه به عنوان گروه موافق با گزاره مطرح شده به ارائه طرح پرداختند و عنوان کردند: به بخش اول گزاره با استناد به آمار می‌توان پاسخ داد. طبق آمار رسمی کشورهایی که تا ۴۰ درصد منابع آبی زیرزمینی خود را استفاده می‌کنند وضعیت خوبی دارند. کشورهایی که تا ۶۰ درصد استفاده می‌کنند وضعیت خطرآفرین دارند. کشورهایی که بین ۶۰ تا ۸۰ درصد استفاده می‌کنند، بحرانی اند و کشورهای با مصرف بالای ۸۰ درصد وضعیت فوق بحرانی دارند که ایران بالای ۸۸ درصد از منابع آبی زیرزمینی را خود استفاده می‌کند.
این گروه ادامه داد: در شرایط فوق بحرانی کوتاه‌ترین و سریع‌ترین راهکار  استفاده می‌شود. اصلی ترین راهکار کوتاه‌مدت که در کشورهای توسعه‌یافته اتخاد شده چیست؟ در کشورهایی که شرایط تنش آبی داشتند کشاورزی آب‌بر را محدود کردند. مخالفین این طرح عقیده دارند که با این کار به اقتصاد کشور ضربه وارد می‌شود و واردات زیاد می‌شود، درحالیکه با جایگزین کردن محصولات غیرآب‌بر و از طریق حمایت‌های دولتی و کشت فراسرزمینی مشکلات این طرح را می‌توان حل کرد.
در ادامه گروه آفتاب به عنوان گروه مخالف با گزاره مطرح شده به ارائه طرح پرداخت: منطقه در گزاره مشخص نشده و بسیار کلی است. همچنین گزاره نگفته است که چند گیاه و کدام گیاهان محدود شوند؟ تا کجا این سیاست باید اعمال شود و دولت تا چه اندازه حق دخالت در این مساله را دارد؟ مثل استان مازندران یا یزد و چهارمحال بختیاری راهکارهای متفاوتی را نسبت به بحران آب در پیش می‌گیرند. 
گروه موافق در پاسخ به گروه مخالف گفت: گزاره می‌گوید اگر بخواهیم منابع زیرزمینی را ذخیره کنیم باید حق کشت محصولات آب‌بر را از کشاورزان بگیریم. در حالیکه که کشاورزان در حجم بیشتری محصولات کم آب‌بر را به جای حجم کم محصولات آب‌بر جایگزین می‌کنند و این مساله را حل نمی‌کند. چه ارتباط منطقی بین بخش اول و دوم گزاره وجود دارد که نتیجه داشته باشد؟ ما باید برداشت آب‌های زیرزمینی را مدیریت کنیم و ورود و خروج چرخه آب‌برابر شود.
گروه شهید دیالمه در دفاع اول خود ادامه داد: کشورهایی مثل ترکیه که آن‌ها هم بحران آب دارند، از نظریه آب مجازی که  توسط کارشناسان مطرح شده است استفاده می‌کنند.
گروه آفتاب نیز در دفاع اول خود بیان کرد: دوستان کشورهای توسعه یافته را با ایران مقایسه می‌کنند‌ درحالیکه ما باید بهره‌وری خود را در کشاورزی با اصلاح روش‌های آبیاری، اصلاح بذرها و اصلاح خاک و آفت‌کشی افزایش دهیم.  

گروه دیالمه در دفاعیه دوم خود با اشاره به راه‌کار بلندمدت گروه مقابل برای حل مسال بیان کرد: انگلیس کشور مرطوبی است و کشت آب‌بر را محدود کرده است درحالیکه ما کشوری کویری هستیم و می‌گوییم نباید محدود کرد!
این راهکاری که دوستان ارائه می‌دهند راهکارهای بلندمدت هست که حداقل بین ۱۵ تا ۲۰ سال زمان می‌برد و ما تا الان زمان دیگری برای منابع نداریم.
گروه آفتاب در پاسخ به دفاعیه گروه مقابل افزود: در گزاره واژه "باید" آمده است و اجبار را  اولویت‌بندی کرده است. وقتی شما با این گزاره موافقت کردید دیگر نباید پیشنهاد جدیدی با عنوان آب مجازی مطرح کنید. مشکلات آب ما اول در مدیریت است و بعد در بهره‌وری و راهکار؛ حل مشکل آب، پاک کردن صورت مساله و حذف کشت محصولات آب‌بر نیست.
اعضای گروه شهید دیالمه در جمع بندی نهایی خود بیان کرد: مثال ها و آمارهای بسیاری وجود دارد تا مخاطب را قانع   کند که با تغییر کشت از محصولات آب‌بر به محصولات کم آب‌بر می‌توانیم هم از خروج ارز از کشور جلوگیری کنیم و هم محصولات با بهره‌برداری بیشتری را جایگزین کنیم. مثل زعفران، کلزا، گل محمدی و ... که در سراسر جهان استقبال می‌شود و ایران ظرفیت بالایی برای صادرات آن را دارد.
جمع بندی گروه آفتاب نیز عنوان کردن این موضوع که بهره‌برداری منابع آبی بیش از حد به‌طور غیرمجاز، منجر به  تشدید پدیده‌های هیدرولوژیکی می‌شود، گفت: وجود طرح‌های متعدد نیمه‌تمام، تنش‌های آبی در منطقه و بهره‌وری آب در بخش کشاورزی از مواردی هستند که مهم‌ترین مشکلات آبی کشور را تشکیل می‌دهد. ما درحالی که داریم آب بیشتری را مصرف می‌کنیم اما صادرات و بهره‌برداری کمتری نسبت به کشاورزی کشورهای دیگر داریم. عواقبی که پذیرش این گزاره دارد شامل عدم خودکفایی، خروج ارز از کشور، افزایش زمین‌های بایر و تنش امنیتی می‌شود.

در پایان تیم شهید دیالمه از استان مازندران با کسب 121 امتیاز به عنوان تیم برتر اعلام شد و تیم آفتاب از اصفهان 101 امتیاز  کسب کرد.

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2024 - All rights reserved.
آدرس آی پی: 13.59.2.242 سیستم عامل: Unknown مرورگر: Mozilla تاریخ مشاهده: پنجشنبه, 01 آذر,1403