اول آبان ماه در تقویم کشورمان روز ملی آمار و برنامه ریزی نام گذاری شده است.
در تقویم جهانی روز آمار برای نخستین بار در ۲۰ اکتبر ۲۰۱۰ در سراسر جهان جشن گرفتند. این روز توسط کمیسیون آمار سازمان ملل متحد «UNSD» تعیین و نامگذاری شد. بیش از ۱۰۳ کشور و حداقل ۴۰ سازمان منطقهای و بین المللی روز جهانی آمار ۲۰۱۰ را جشن گرفتند.
UNSD به تصویب رساند که این رویداد هر ۵ سال یک بار برگزار گردد.
این نامگذاری بر این موضوع تاکید دارد که اطلاعات آماری رسمی و با کیفیت بالا، در تجزیه، تحلیل و تصمیمگیری نقش مهمی دارند.
علت نامگذاری این روز:
علت این نامگذاری ماهیت این حرفه است؛ به این معنا که در این ماه اکثریت خانوادهها در محل زندگی خود ثابت شدهاند و جا به جایی آنها از مکانی به مکان دیگر چه در داخل یک شهر (مستاجران) و چه میان شهرها (عشایر) به پایان رسیده است. پس آبان ماه بهترین زمان برای انجام سرشماریها است.
ضرورت آمار و برنامه ریزی:
در دنیای امروز یکی از شاخصهای ارزیابی توسعه و برنامه ریزی کشورها داشتن نظام و فرایند کمی و کیفی فعالیتهای آماری است.
علم آمار، مبتنی است بر دو شاخه آمار توصیفی و آمار استنباطی. در آمار توصیفی با داشتن تمام اعضا جامعه به بررسی خصوصیتهای آماری آن پرداخته میشود، در حالیکه در آمار استنباطی با بدست آوردن نمونهای از جامعه که خصوصیات اصلی جامعه را بیان می کند در مورد جامعه استباط آماری انجام میشود.
در نظریه آمار، اتفاقات تصادفی و عدم قطعیت توسط نظریه احتمالات مدلسازی میشوند. دراین علم، مطالعه و قضاوت معقول درباره موضوعهای گوناگون، بر مبنای یک نمونه انجام میشود و قضاوت در مورد یک فرد خاص، اصلاً مطرح نیست.
علاوه براین برنامهریزی یکی از اولویتهایی است که هم در زندگی شخصی و هم در زندگی اجتماعی و توسعه و پیشرفت کشورها نقش به سزایی دارد.
بدون شک برای برنامهریزی بهینه و کارآمد؛ داشتن آمار و اطلاعات صحیح امری بدیهی است.