بخشی از درسگفتار صنوبر وجود جلسه هفتم:
حضرت امام كاظم عليه السلام فرمود: شايستهترين دانش براى تو دانشى است كه بدون آن عمل درست نمىشود و لازمترين علم علمى است كه از علم به آن سؤال خواهى شد و واجبترين دانش آن دانش است كه تو را به صلاح قلب راهنمايى مىكند و فساد آن را به تو نشان مىدهد و ستودهترين علم به لحاظ عاقبت علمى است كه در عمل كنونى تو بيافزايد پس به علمى كه جهل آن به تو ضرر مىزند مشغول نباش! و غافل از دانشى مباش كه ترك آن در نادانى تو بيافزايد. اكنون به آياتى كه در مدح علم وارد شده نگاه كن اوصافى كه ما براى علما ذكر كرديم در آن آيات مىيابى خداى تعالى فرمود: إِنَّما يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبادِهِ الْعُلَماءُ تنها بندگان دانشمند خدا، از خداى مىهراسند (18) و فرمود: أَمَّنْ هُوَ قانِتٌ آناءَ اللَّيْلِ ساجِداً وَ قائِماً يَحْذَرُ الْآخِرَةَ وَ يَرْجُوا رَحْمَةَ رَبِّهِ قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَ الَّذِينَ لا يَعْلَمُونَ آيا كسى كه در اوقات شبانه در حال سجده و ايستاده دعا مىكند در حالى كه از آخرت مىهراسد و به رحمت پروردگارش اميد بسته است بگو آيا آنانى كه ميدانند با آنانى كه نميدانند همسانند؟
سپس خداى تعالى ايشان را به شب زنده دارى به قيام شبانه و ركوع و سجود پى در پى و خوف و رجا مىستايد، و خداى تعالى فرمود: ذلِكَ بِأَنَّ مِنْهُمْ قِسِّيسِينَ وَ رُهْباناً وَ أَنَّهُمْ لا يَسْتَكْبِرُونَ زيرا از ايشان دانشمندان و تاركان دنيا هستند و ايشان تكبّر نمىورزند. و قسيس دانشمند است پس دانشمندان را به ترك كبر و استكبار ستود و امام صادق عليه السلام فرمود:
خشيت ميراث دانش است و علم پرتو معرفت و قلب ايمان است و هر كس از ترس و خشيت محروم شد عالم نيست گرچه در متشابهات علم موشكافى كند چنان كه خداى تعالى فرمود: إِنَّما يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبادِهِ الْعُلَماءُ.تنها بندگان دانشمند خداى از خدا مىهراسند. پيامبر (ص) فرمود: پيش هر مدّعى ننشينيد كه شما را از يقين به شك و از اخلاص به ريا و از فروتنى به تكبر و از نصيحت به دشمنى و از زهد به رغبت در دنيا فرا مىخواند. و به دانشمندى نزديك شويد كه از كبر به تواضع و فروتنى و از ريا به اخلاص و از شك به يقين و از رغبت به زهد و از دشمنى به نصيحت مىخواند.
ابن فهد حلى، احمد بن محمد، آداب راز ونياز به درگاه بى نياز (ترجمه عدة الداعي) - تهران، چاپ: اول، 1381 ش.
جهت استفاده از فایل صوتی این جلسه از درسگفتار صنوبر وجود میتوانید به آرشیو رادیو رویتاب مراجعه فرمایید
🌳درسگفتار صنوبر وجود
تحقیق و تحلیلی بر ماهیت و حالات قلب انسان از دریچه متون دینی
🎙در بیان و بنان
دکتر پویا پایداری
🎬 فصل چهارم
🏫جلسهٔ هفتم «قسمت۸۲»
خشیّت قلوب
📆دوشنبه
۱۴۰۲٫۱۲٫۲۸
☀️روز هفتم ماه مبارک رمضان ۱۴۴۵
🕰ساعت: ۱۴
📕«قلب را در حقيقت از اين رو قلب ناميدهاند، كه منقلب و دگرگون مى شود.
حكايت دل حكايت يك پَر است
كه در دشتى به بيخ درختى آويخته شده
و باد آن را زير و رو مىكند.»
محورهای خاص:
☘️راههای صلاح و اصلاح قلوب
☘️ اهل علم مبارزان حقیقی با کبر و استکبار درون
☘️قلوب علیم مسیر شک را به یقین مبدّل میکنند
☘️دمیدن پیام حق در قلوب جلا یافته از نور ایزدی
☘️ قانعان روزی، صاحبان قلوب وسیع