جهاددانشگاهی، امروز ۲۳ مهرماه، در آیین اختتامیه سیزدهمین دوره سوگواره ملی فرهنگی ـ هنری «مَحرم مُحرّم» ضمن تسلیت ایام گذشته و وفادت حضرت معصومه(س)، گفت: مقام معظم رهبری در مورد اهداف امام حسین(ع) از قیام عاشورا تحلیل بسیار دقیق و جامعی دارند و در کتاب «انسان ۲۵۰ ساله» به خوبی از عهده این مهم بر آمدهاند. ایشان میفرمایند: «امام حسین قیام کرد تا آن واجب بزرگی که عبارت است از تجدید بنای نظام اسلامی و جامعه اسلامی یا قیام در مقابل انحرافات بزرگ در جامعه اسلامی این را انجام بدهد» پس اگر در جامعه اسلامی انحرافی پدید آمد که منجر به از بین رفتن احکام دین، فساد مردم و حکومت شد و جامعه به بیراهه رفت، مسلمانان باید برای نابودی فساد قیام کنند و این ضامن حفظ و بقای نظام اسلامی است.
وی با بیان اینکه واقعه عاشورا سرمنشأ مبارزه با ظلم است و امروز شاهدیم که ندا و فریاد «یا حسین» در دنیا طنینانداز است و در راهپیمایی اربعین شاهد یک رویداد حماسی و ایجاد تمدن نوین شیعی هستیم، تصریح کرد: فرهنگ ایثار و شهادت و مبارزه با ظلم که اکنون بهصورت جهاد و در جبهه مقاومت علیه جریان کفر و استکبار و صهیونیست جنایتکار در حال انجام است از تأثیرات مهم نهضت عاشورا و قیام امام حسین(ع) است، شهدای جبهه مقاومت و شهیدان بزرگوار حاج قاسم سلیمانی و سیدحسن نصرالله خود را شاگرد مکتب سیدالشهدا (ع) میدانند.
رئیس جهاددانشگاهی در ادامه گفت: بدون تردید کسی عاشورا را درک کرده است که به همه فرازهای زیارت عاشورا آگاه باشد و در مسیر عمل به آن بکوشد. عاشورا سالک راه را قدم به قدم جلو میبرد و محال است کسی مصیبت را درک کند، ولی بعد از آن موضعگیری نکند و در برابر عاملان این ظلم و مصیبت عظمی لعن و نفرین نفرستد و جبههگیری نکند.
مسلمی نائینی با اشاره به اینکه عزادار امام حسین(ع) نمیتواند در برابر ظلمهایی که در جامعه و اطراف خود میبیند، بیتفاوت باشد، بیان کرد: خداوند را شاکریم در کشوری زندگی میکنیم که غالب مردم عاشق ولایت و امامت بوده و دینباوری و دینداری، همواره وجه مشخصه غالب و پایدار جامعه ایرانی بهشمار آمده است.
رئیس جهاددانشگاهی گفت: مراسم و مناسک دینی هر مذهب، برآمده از باورها، نیازها و گرایشهای دینی قشرهای گوناگون وابسته به آن مذهب است که بهصورت آیینها، نمادها، جشنها و عزاداریها بروز مییابد و بهمنظور حفظ مفاهیم و ارزشهای دینی انجام شده است.
وی ادامه داد: عقاید مشابه و اشتراکات مذهبی در کشور منجر شده تا در نقاط مختلف آن شاهد مراسمهای عزاداری با شور و شعور بسیار خوبی باشیم که مفاهیم و هدف همه آنها معرفی واقعه عاشورا، حفظ اسلام اصیل و اشاعه معنویت، تواضع، ایثار و ... در نسل جوان است. با این وجود در نحوه اجرای این سوگوارهها در بعضی از اقوام مانند لرها، بختیاریها، ترکمنها و اعراب، آذریها و... سنتهای ویژهای هم دیده میشود که حفظ و انتقال آنها به نسلهای آینده بسیار ضروری است.
رئیس جهاددانشگاهی با اشاره به اینکه جهاددانشگاهی بهعنوان یک نهاد انقلابی پیشران در علم، فرهنگ و هنر با هدف اشاعه و ترویج فرهنگ مذهبی و بومی، رویدادهایی از جمله مسابقه موضوعی «مَحرم مُحرّم» را با هدف تبیین و آشنایی هرچه بیشتر اقشار مختلف با واقعه عاشورا، رویداد عظیم اربعین و فرهنگها و باورهای بومی پیرامون این واقعه تاریخی، برگزار میکند، گفت: تاکنون دوازده دوره از این سوگواره در سطح استانی و منطقهای با موفقیت برگزار و امسال سیزدهمین دوره آن در سطح ملی و با همکاری هفت واحد سازمانی جهاددانشگاهی برگزار شده است که پیوستگی اجرای این برنامه وزین نشاندهنده کاری مردمپسند، عالمانه و با برنامه است که امید است در آینده ادامه داشته باشد.
مسلمی نائینی بهرهگیری از زبان هنر در ترویج فرهنگ دینی و عاشورایی را ارزشمند دانست و همچنین زمینهسازی بستر مناسب برای رشد و شکوفایی دانشجویان و آفرینشهای هنری در نسل جوان و دانشگاهی را ضروری دانست و گفت: آیینهای عزاداری سید و سالار شهیدان در برخی مناطق کشورمان منحصربه فرد است و ضرورت دارد این آیینها در قالبهای مختلف هنری ثبت شود. حفظ آیین و سنتهای محلی بهویژه آداب عزاداری محلی و انتقال آن به نسلهای آینده از اهمیت خاصی برخوردار است که برگزاری اینگونه همایشها و سوگوارهها زمینه حفظ و ترویج فرهنگ عزاداری بومی و سنتی را فراهم میکند.
رئیس جهاددانشگاهی در پایان سخنان خود اظهار کرد: برگزاری سوگواره ملی «مَحرم مُحرّم» میتواند موجب ترویج فرهنگ حسینی در بین نسل جوان و جامعه دانشگاهی شود.