روزی برای آگاهی از اهمیت «ویتامین دی[D]» و هشدار درباره پیامدهای کمبود این ویتامین، که این روزها به یک چالش در بهداشت جهانی تبدیل شده است.
ویتامین دی (Vitamin D) یک ویتامین محلول در چربی است که در مکملهای غذایی و بعضی از غذاها وجود دارد. همچنین به کمک نور خورشید در پوست ساخته میشود. به همین دلیل، به آن «ویتامین آفتاب» هم میگویند.
در پاسخ به این سوال که ویتامین D در چه چیزهایی وجود دارد، باید بگوییم که تعداد محدودی از غذاها به طور طبیعی حاوی vitamin D هستند. ماهیهای چرب (مانند سالمون و ساردین) از بهترین منابع آن محسوب میشوند. جگر گاو و زرده تخممرغ هم مقدار کمی vitamin D دارند.
اگر در روزهای آفتابی حداقل ۲ بار در هفته، بین ساعت ۱۰ صبح تا سه بعد از ظهر، به مدت پنج تا ۳۰ دقیقه در معرض نور خورشید قرار بگیرید، میتوانید ویتامین مورد نیاز خود را به دست آورید. با این حال، افراد مسن یا دارای پوست تیره بهره چندانی از نور خورشید نمیبرند و بهتر است به غذا و مکملها متکی باشند.
ابری بودن هوا و استفاده از کرم ضدآفتاب (که برای اجتناب از سرطان پوست و پیر شدن پوست مهم است)، میتواند ساخت vitamin D را در بدن مختل کند.
اگر نتوانید ویتامین D مورد نیاز خود را از طریق نور خورشید و رژیم غذایی تامین کنید، باید به سراغ مکملها بروید. ۲ نوع مکمل vitamin D وجود دارد: ارگوکلسیفرول (vitamin D2) که از گیاهان به دست میآید و کولهکلسیفرول (vitamin D3) که در حیوانات یافت میشود.
تحقیقات درباره خواص ویتامین دی نشان داده است که این ماده مغذی در موارد زیر نقش مهمی ایفا میکند: