به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی آیین رونمایی، نقد و بررسی کتاب «زمینشناسی کاربردی (برای مهندسین عمران، کشاورزی، منابع طبیعی و آبخیزداری)» اثر دکتر سیّدنعیم امامی که توسط سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی استان چهارمحال و بختیاری منتشر شده است با حضور مولف، منتقدان و علاقه مندان به کتاب در سالن جلسات مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان برگزار شد.
بیژن حقیقتی سرپرست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان در این آیین، گفت: کتاب و کتابخوانی، نتیجه مستقیم و مؤثری در تحول و پیشرفت هر جامعهای دارد و فرهنگ کتابخوانی، نشان دهنده توسعه کشور است و میتوان گفت یکی از شاخصهای توسعه، بالا بودن سرانه کتابخوانی و مطالعه است.
وی گفت: یکی از وظایف اصلی محققین و پژوهشگران، انتشار و افزایش ضریب نفوذ دانش در بین بهرهبرداران بخش کشاورزی و جامعه است و یکی از راههای آن، انتشار کتابهای کاربردی است.
این مسئول با اشاره به اینکه در مرکز تحقیقات کشاورزی استان 30 محقق و عضو هیئت علمی وجود دارد گفت: 75 طرح تحقیقاتی در حال حاضر در مرکز در حال اجراست و برونداد آن بهصورت مقالههای علمی و پژوهشی، درسنامه، بروشور و کتاب در اختیار بخش اجرا و بهرهبرداران بخش کشاورزی قرار میگیرد.
حقیقتی، رتبه مرکز تحقیقات کشاورزی استان را در بین مراکز تحقیقات کشور در تولید علم را بین شش استان اول اعلام کرد و گفت: بخش آبخیزداری و مدیریت آن، یکی از بخشهای فعال در حوزههای علمی است و خوشبختانه نتیجه تلاش این محقق در کتاب زمینشناسی کاربردی منتشر شده است.
در ادامه سیروس رضایی، رئیس جهاد دانشگاهی چهارمحال و بختیاری گفت: جهاد دانشگاهی نهادی علمی انقلابی است که بهمنظور تحکیم و ترویج اهداف انقلاب فرهنگی به انجام مأموریت خود در حوزههای آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و اشتغال میپردازد. جهاد دانشگاهی استان چهارمحال و بختیاری نیز در این راستا و بهمنظور بسط، ترویج و تحکیم اهداف والای انقلاب اسلامی و همچنین دستیابی به اهداف شورایعالی انقلاب فرهنگی درسال 1۳۵۹ تحت عنوان دفتر و در سال ۱۳۸۱ به عنوان واحد استانی فعالیت خود را آغاز کرد.
وی در ادامه گفت: جهاد دانشگاهی استان در دهه چهارم خدمت خود، محور عمده فعالیتهای خود را در راستای برنامهریزی برای تبدیل جهاددانشگاهی به یک نهاد الهامبخش و مؤثر در استان و پیشگام در توسعه علمی، پژوهشی، فناوری و فرهنگی، با تعامل سازنده در عرصه استانی و کشور با توجه به نیازهای ملی و مزیتهای بومی استان و تقویت، گسترش فعالیتهای فرهنگی، رشد و توسعه آموزشهای تخصصی و اشتغال محور کوتاه مدت و بلندمدت، تلاش در عرصه اشتغال دانشآموختگان و ایجاد مراکز تخصصی پژوهشی، مسیرهای پیشروی خود قرار داده است.
رضایی ادامه داد: جهاد دانشگاهی استان چهارمحال و بختیاری با چهار معاونت فرهنگی، آموزشی، پژوهش و فناوری، پشتیبانی و حوزه تجاریسازی فناوری و اقتصاد دانش بنیان درحال خدمترسانی به مردم استان می باشد.
وی اظهار کرد: سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی شعبه چهارمحال و بختیاری بهمنظور ارتقاء سطح فرهنگ عمومی جامعه با مجوز رسمی از جهاد دانشگاهی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از اواخر سال 1395 شروع به فعالیت نموده و در این مدت توانسته است با ارتباط با دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و سایر فرهیختگان و صاحب نظران، تألیفات ارزشمندی در حوزههای مختلف فنی و مهندسی، علوم انسانی، دامپزشکی و .... وارد بازار نشر کند. انتشارات جهاد دانشگاهی واحد استان چهارمحال وبختیاری آمادگی دارد آثار استادان محترم، اهل قلم، مؤلفان و مترجمان گرامی را در کوتاهترین زمان ممکن و با کیفیت مطلوب چاپ و منتشر نماید.
در ادامه سیّدنعیم امامی عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان و مؤلف کتاب ضمن تشکر از انتشارات جهاد دانشگاهی استان و مسئول شعبه بابت نشر کتاب، اظهار کرد: این کتاب حاصل سی سال تجربه و تحقیق و آموزش است و چون هیچ منبع موثق و کاربردی برای تعمیم زمینشناسی برای رشتههای عمران، کشاورزی و منابع طبیعی وجود نداشت، بر آن شدم که چنین کتابی تالیف شود.
وی گفت: برای اقناع مخاطبان، کتاب بهصورت خودخوان و روان تدوین شده است.
امامی افزود: کتاب عاری از واژگان سخت و تخصصی صرف است و غالب مطالب زمینشناسی نظیر اتمسفر، زمین لغزش، فرونشست و برخی کلیات زمینشناسی را پوشش میدهد.
محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان با اشاره به اینکه این کتاب با توجه به خلاء موجود برای رشتههای مهندسی عمران، کشاورزی و آبخیزداری، تالیف شد گفت: فرمهای آماده جهت مطالعه اولیه در کتاب گنجانده شده است و میتواند به عنوان راهنما عمل نماید.
امامی اضافه کرد: با توجه به اینکه این کتاب مطابق با سرفصلهای دانشگاهی تدوین شده است، میتواند بهعنوان کتاب مرجع در دانشگاهها، تدریس شود.
مؤلف کتاب در پایان گفت: دانش زمینشناسی اطلاعات کسبشده از سطح و عمق زمین را بهصورت توصیفی در اختیار علاقهمندان و متخصصین سایر رشتهها قرار میدهد. معمولاً این اطلاعات توصیفی نمیتواند به نحو مطلوب در اجرای موفق پروژههای عمرانی، کشاورزی، منابع طبیعی و آبخیزداری مورد استفاده قرار گیرد. مهندسین عمران در مکانیابی و انتخاب محل اجرای سازهها، ایمنسازی متناسب آنها، تأمین مصالح ساختمانی و مدیریت و کنترل خطرات احتمالی در محیط اجرای پروژه نیاز به اطلاعات زمینشناسی مهندسی از محل موردنظر دارند. کارشناسان و مهندسین کشاورزی، منابع طبیعی و آبخیزداری در احداث مجتمعهای کشاورزی، دامپروری، گلخانهها و تأسیسات موردنیاز کشاورزی ازجمله مخازن ذخیره آب، خطوط انتقال آب به مزارع و باغات، بندهای رسوبگیروکنترلی، بندهای خاکی، پخش سیلاب و آبخوانداری باید از ویژگیهای زمینشناسی محلهای اجرای پروژههای یادشده اطلاعات کمی و کلیدی داشته باشند. در این کتاب روشهای مطالعه و تعیین مشخصات و محدودیتهای زمینشناسی بهصورت کیفی و کمی در محیطهای اجرای پروژههای عمرانی، کشاورزی، منابع طبیعی و آبخیزداری ارائه شده است بهگونهای که متخصصین بتوانند در خصوص امکانسنجی و ملاحظات زمینشناختی محل اجرای سازهها تصمیمگیری نمایند.
گفتنی است در پایان، با حضور مؤلف و منتقدان و اعضای حاضر از کتاب «زمینشناسی کاربردی (برای مهندسین عمران، کشاورزی، منابع طبیعی و آبخیزداری)» رونمایی به عمل آمد.