کارگاه آموزشی کتاب "شادکامی پایدار" اثر داریوش ایزدفر و فاطمه ایزدفر که توسط سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی استان چهارمحال و بختیاری منتشر شده است، با حضور کارکنان اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان چهارمحال بختیاری برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد استان، ایزدفر در این کارگاه اظهار کرد: شادکامی در زمانهای مختلف، معانی متفاوتی داشته است یونانیان باستان شادکامی را یک فضیلت و بهمثابه هدیه خدایان میدانستند. رومیان باستان آن را نعمتی الهی به حساب میآوردند. به مسیحیان وعده داده شد که پس از تحمل رنجهای زمینی، به شادکامی در بهشت خواهند رسید اما در دوره روشنفکری، شادکامی در روی زمین هم یافت میشود.
وی ادامه داد: امروزه شادکامی یک حق طبیعی و یک اجبار دیده میشود. روانشناسان شادکامی را ناشی از حوادث مثبت متوالی زندگی، احساس مهارت بر حوادث خوب و بد زندگی، یافتن معنای زندگی، کنترل احساس و تجارب بیرونی و درگیر شدن کامل در جزئیات خوب و بد زندگی میدانند. شادکامی بهعنوان یکی از ویژگیهای شخصیتی فرد تصور میشود، یعنی میزان شادکامی هر فرد بستگی به ویژگیهای فرد دارد که دیدش نسبت به زندگی چگونه باشد. شادکامی احساس مثبت خوشایند است، پیامدهای روانشناختی، اجتماعی، اقتصادی و پزشکی برای فرد، خانواده و جامعه دارد. شادکامی با رضایت از زندگی رابطه مستقیم و مثبت دارد. هر چه فرد شادکامتر شود میزان افسردگی او کاهش مییابد. افسردگی بزرگترین مانع شادکامی است.
مؤلف کتاب تصریح کرد: شادکامی در یک مدت کوتاه کاملاً ثابت است و در مدت طولانی دوامی ندارد، شادکامی به شانس یا سودمندی بستگی ندارد، شادکامی تنها به عوامل درونی بستگی ندارد و عوامل خارجی یا محیطی نیز در میزان شادکامی نقش دارند به عبارت دیگر، اساس وراثت در شناخت شادکامی نقش کمی را بر عهده دارد و عوامل روانشناسی فقط قسمتی از این تفاوتها را نشان میدهد.
وی افزود: یکی از عواملی که موجب شادکامی در فرد میشود درک فرد از خویشتن میباشد. هنگامی که یک فرد به هستی درونی خویش پی میبرد و بر تواناییهای خود واقف میشود میتواند بر مشکلاتش چیره شود و شرایط زندگی خود را با اتکا بر تواناییهایش توسعه میدهد. زیرا هنگامی که انسانها با مشکلی مواجه میشوند، نمیتوانند بی تفاوت از آن بگذرند و سعی میکنند مشکلات خود را با توجه به امکانات موجودی که دارند مرتفع سازند. انسان از دیرباز به دنبال این بود که چگونه می تواند بهتر زندگی کند و چه چیزی موجبات رضایتش را فراهم میسازد و با چه سازوکارهایی میتواند از زندگی در این دنیا لذت ببرد. همه اینها به نوعی به مفهوم شادکامی و نشاط مربوط میشود.
وی در ادامه گفت: هدف اصلاح طرز نگرش و شیوه تفکر و بهبود قابل توجه کیفیت روابط فردی و بهبود روابط عاطفی با افراد مورد علاقه از طریق اجرای موفقیتآمیز اصول برقراری روابط است. هدف معمول و اساسی انسان داشتن زندگی شاد، موفق، رهایی از درد و رنج است. برای ایجاد حس خوب در خودمان باید فرضیات، ارزشها و قوانین خوشبینانه طراحی کنیم، که خودشان تعیین کننده احساس و حال خوب برایمان باشد نه محیط بیرونی، شیوه تفسیرمان امیدوارانه و نشاطآور باشد. برای نیل به شادی و شادکامی و خوشبختی لزومی ندارد اتفاق خاصی بیفتد، لازم است تصمیم بگیریم هر اتفاقی بیفتد و ناخوشایند نباشد از آن لذت ببریم. اغلب ما برای ایجاد حالات بد در خویشتن، راههای فراوانی کشف نمودهایم، ولی برای ایجاد حالات خوب، راههای اندکی سراغ داریم، تا بتوانیم علیرغم هر اتفاقی، از امکانات و فرصتهای خویش لذت ببریم.
ایزدفر تصریح کرد: شادی جنبه هیجانی شادکامی است، هیجان واکنش شدید، کوتاهمدت و کلی ارگانیسم به محرکهاست. شادکامی منافع زیادی را برای فرد، خانواده و جامعه دارد، رضایت از زندگی جنبه استفاده صحیح و به موقع از حمایت خانوادگی و اجتماعی سبب حفظ و ارتقاء شادکامی پایدار فردی، خانوادگی و اجتماع تأثیرگذار میگردد و بر سلامت، فعالیت، موفقیت، پیشرفت، شکوفائی جامعه مؤثر است.
وی ادامه داد: یک رویداد زندگی باعث نشاط و شادکامی پایدار در فرد نمیگردد بلکه نشاط و شادکامی فرآیندی است تحتتأثیر عوامل مختلف است، آهسته و تدریجی رخ میدهد، و نیازمند تلاش برنامهریزی شده توام با پشتکار است. انعطافپذیری، تغییر، تحول و تنوع لازمه شادکامی پایدار است. شادکامی پایدار ترکیبی از وجود عواطف مثبت، فقدان عواطف منفی و احساس رضایت از زندگی، با نوسان اندک هیجان است. شادکامی پایدار سرمایه فردی، خانوادگی، عمومی و اجتماعی است و منافع زیادی را برای فرد و جامعه دارد، باعث سلامت، موفقیت، پیشرفت، استفاده به موقع از حمایت خانوادگی و اجتماعی میشود.