💠 برگزاری نشست بررسی وحدانیت خداوند سبحان
🔸 در راستای برنامه های قرآنی و معرفتی تدارک دیده شده توسط معاونت فرهنگی برای ماه مبارک رمضان، این نشست تخصصی با حضور همکاران و تعدادی از دانشجویان با سخنرانی دکتر خسرو محسنی نسب، مدرس دانشگاه و پژوهشگر دینی برگزار شد.
🔹محسنی نسب تفاوت احدیت و واحدیت خداوند را از چهار منظر؛ ریشه یابی لغوی، معناشناسی قرآنی، تفسیر فلسفی و بیان عرفانی بیان نمود.
🔸 "احد" و "واحد" هر دو به معنای یگانگی و یکتایی خداوند می باشند اما با تفاوتهای معنایی خاصی، احد به معنای یگانه و بیهمتاست و بیشتر بر ویژگی منحصر به فرد بودن خداوند تأکید میکند. این واژه در قرآن نیز به کار رفته واژه احد در سوره اخلاص "قُلْ هُوَ ٱللَّهُ أَحَدٌ"که به معنای بیهمتاست. ولی واحد یکتایی است که منحصر به فرد نیست و می تواند ثانی داشته باشد.
🔹از دیدگاه فلسفی، "واحد" و "احد" معانی عمیقتری دارند که به مباحث مختلفی در مورد وجود اشاره میکنند؛ در فلسفه "واحد" به مفهوم یگانگی و یکپارچگی است. این واژه معمولاً به عنوان یک اصل بنیادی در متافیزیک مطرح میشود و به وجود یک حقیقت واحد در جهان اشاره دارد. در این زمینه، "واحد" میتواند به عنوان اصل اولیه یا منبع همه امور باشد.
واژه احد بیشتر بر یگانگی مطلق تأکید دارد. در فلسفه، "احد" به معنای وجودی است که هیچ شبیه و مشابهی ندارد. این مفهوم به عدم تقسیمپذیری و عدم کثرت در وجود خداوند تأکید میکند.
🔸 از دیدگاه عرفا، واحد و احد برای ذات خداوند به کار نمی رود و بحث در خصوص این دو معقوله وارد صفات خداوند آن هم در مقام تجلی در عوالم مختلف می شود.