درباره گرامیداشت زادروز شاعر پر آوازه کرد شاهمراد مشتاق معروف به شامی کرمانشاهی

💠 گرامیداشت زادروز شاعر پر آوازه کرد شاهمراد مشتاق معروف به شامی کرمانشاهی

در این آیین که با همت  اداره کل کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه و انجمن ادبی باران سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی کرمانشاه برگزار شد، ضمن تجلیل از جایگاه ممتاز شامی کرمانشاهی[ ۱۲۹۶-۱۳۶۲] به عنوان یک شاعر جریان ساز در تحولات شعر کُردی به تبیین ویژگی‌های زندگی و آثار این شاعر کُرد پرداخته شد.

دکتر رادفر به ابعاد زندگی و آثار مرحوم الهامی و فرزندش ابوالقاسم لاهوتی و تأثیری که ایشان بر شعر وادبیات عصر مشروطه داشته پرداختند. وی لاهوتی را از اولین بنیانگذاران شعر نو نیمایی پیش از نیما یوشیج دانست که ابداعش بعدها با همت شبانه روزی نیما به پیدایش شعر نو نیمایی انجامید.

دکتر محمدرضا فتحی ریاست دپارتمان ادب و سخنوری جهاد دانشگاهی کرمانشاه، ضمن پرداختن به جایگاه زبان و شعر فارسی در ادبیات جهان به جریانات شعر کرمانشاه و تاثیر آن بر شعر فارسی کشور پرداخت. فتحی ابوالقاسم لاهوتی را تاثیرگزارترین چهره کرمانشاهی بر شعر معاصر ایران دانست. 

همچنین به نقش جعفر درویشیان در ارتقا غزل سنتی به مدرن دردهه پنجاه و محمد جواد محبت در شعر گفتار و شاعرانی چون محمد سعید میرزایی در غزل پست مدرن و بیژن ارژن در فرا غزل اشاره کردند. 

این استاد دانشگاه شامی کرمانشاهی را در کنار استاد پرتو کرمانشاهی پرآوازه ترین شاعران شعر کُردی در ایران دانست که دیوان او با تیتراژ صدها هزار نسخه رکوردار پرتیراژترین شاعر کُرد و حتی ازجمله ی شاعران معاصر ایران دانست که تنها در سال ۱۳۶۹ در یک مرحله تجدید چاپ ۲۰/۰۰۰ نسخه آن با انتشارات سروش به بازار نشر آمد.

فتحی دیوان شامی کرمانشاهی را آینه ای تمام نما از فرهنگ، سنت و باورهای مردم کرمانشاه در دههٔ ۳۰ و ۴۰ دانست که در مقام مقایسه می توان او را با 《 حیدر بابا 》ی شهریار که به زبان آذری است مقایسه کرد. 

که تاثیری ژرف بر ذهن و زبان مردمان کُرد در غرب ایران و اقلیم کردستان عراق دارد.

دکتر فتحی شامی را نماینده دومین جریان شعر کُردی در ایران دانست که شعرش از نظر زبانی بر شعر کُردی تأثیر بسیار گذاشت و آن را با رگه ای اجتماعی و طنز در هم آمیخت. وی عنوان داشت تا روزگار شامی هرکس شعری می سرود به ناچار باید سراغ زبان برساخته گورانی می رفت که در این اواخر نه دیگر زبان شاعر بود و نه شنونده ! شعر شامی شعریست سهل و ممتنع با روایتی خطی که اکثرا در ۱۰ هجایی کُردی سروده شده است با رگه ای طنز تلخ اجتماعی که حتی  در عاشقانه هایش نیز یک لحظه از فکر توده مردم غافل نیست. 

زبان شامی زبان سعدی است: ساده، روان، جذاب. روزگارش روزگار مسعود سعد سلمان است: تیره و تار و نگاهش نگاه رودکی است. از این رو برخی این شاعر نابینای کرمانشاهی  را رودکی کُرد نامیده اند.

دکتر فتحی عنوان داشت با آنکه شامی شاعر روزگار ماست اما به درستی زندگی و آثار او شناخته نشده است و در دیوان او دخل و تصرفاتی به عمل آمده که اکثرا حاصل تفاوت در گویشهای کُردی است.

شامی از طرفداران شعر کلاسیک بوده و درمیان منظومه های اجتماعی او دو قطعه شعر آئینی نیز دیده می شود. 

از دیگر سخنرانان جلسه می توان به دکتر محسن درکه اشاره کرد. که با ارائه مستندات و شواهد تاریخی به تفصیل به شرایط حاکم بر فضای کرمانشاه در جنگ جهانی اول پرداخته و سیاستهای استعماری ابر قدرت های روسیه و انگلیس در قحط سالی های جنگ جهانی اول را مورد تاکید قرار داد. 

آخرین سخنران‌این نشست استاد خسرو پرهام شامی پژوه کرمانشاهی بود که عمری را به مطالعه ابعاد زندگی و بررسی آثار شامی کرمانشاهی گذرانده است. 

پرهام شامی کرمانشاهی را یکی از نوابغ بشری دانسته که جایگاه واقعی این شاعر به درستی در میان جامعه ادبی کشور شناخته نشده است.

وی توجه متولیان حوزه فرهنگ را به نقد و بررسی بیشتر آثار این شاعر خواستار شد.

این مراسم که با حضور جمع کثیری از مشتاقان این شاعر کُرد همراه بود.

با اجرای برنامه‌های متنوع ادامه یافت که در آن هنرمندان موسیقی سنتی گروه 《 اهورا 》به سرپرستی 《 انوشیروان گودرزی 》به اجرای برنامه پرداختند.

برگزارکننده: جهاددانشگاهی واحد كرمانشاه
شروع رویداد: 1403/12/21
پایان رویداد: 1403/12/24

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2025 - All rights reserved.
آدرس آی پی: 3.135.218.109 سیستم عامل: Unknown مرورگر: Mozilla تاریخ مشاهده: دوشنبه, 11 فروردین,1404