آیین رونمایی و نشست نقد و گفتوگو درباره کتاب «گفتوگو؛ راهی به توانایی، دانایی و برنایی» از تازههای نشر جهاددانشگاهی واحد اصفهان و از سلسلهنشستهای ششمین دوره طرح ملی فصل سخن، روز گذشته، ۱۵ دیماه در این واحد برگزار شد.
امیرحسین ستودهفر، نویسنده کتاب در خصوص ویژگیهای کتاب «گفتوگو؛ راهی به توانایی، دانایی و برنایی» گفت: سعی کردیم به برجستهترین استادان حوزه دیالوگ مراجعه کنیم و برای سؤالات اساسی این عرصه پاسخی بیابیم. استفاده از نظرات استادان برجسته اصفهان، یکی از ویژگیهای مهم کتاب است. ما در شهر اصفهان با کمبود کسانی مواجهیم که به عرصه دیالوگ بپردازند. از دیگر ویژگیهای کتاب، نگاه میانرشتهای به موضوع گفتوگو یا دیالوگ با محوریت مبانی فلسفی است که یکی از ظرفیتهای این موضوع را شامل میشود.
در ادامه محمدرضا نیستانی، دانشیار برنامهریزی آموزشی و عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان اظهار کرد: دیالوگ مفهومی فربه، بالنده، سازنده و معناگستر است؛ شاید به همین دلیل در علوم انسانی در سراسر جهان زمانی که به مبحثی میپردازند، نهایت آن دیالوگ یا گفتوگوست. اولین نکته این است که ما با خودمان گفتوگوی خوبی نداریم، بهطوری که در گفتوگو با خودمان بالنده شویم و این نشان میدهد که اصول گفتوگو را بلد نیستیم؛ حتی در صحبت با خودمان نیز صلح نداریم و آرامشی که از آن حرف میزنیم، حتی در خودمان هم نیست.
وی با بیان اینکه ما در حوزه علوم انسانی صاحبنظر نداریم، ادامه داد: هر کسی در خانه خود نشسته است و کتاب مینویسد، در حالی که در شهر خود پرسهزنی، کنشگری و گفتوگو با همفکران خود نداشته و در نهایت مطلبی با خطاهای زیاد مینویسد. امروز زمانی که از کارل مارکس و فوکو کتاب میخوانیم، گمان میکنیم که در خانههایشان نشسته و مفهومسازی کردهاند، در حالی که ساعتها در کافهها با یکدیگر گفتوگو میکردند. سعدی شیرازی خلاقیت خود را از بستر دیالوگ و مسافرتهایی که داشت، بهدست آورد و بعد از ۵۰ سالگی شروع به نگاشتن مطالب خود کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان در خصوص کتاب «گفتوگو؛ راهی به توانایی، دانایی و برنایی» گفت: زحمت آقای ستودهفر، ستودنیست. ما دچار جمعماندگی شدهایم، به این معنا که جمع هرجایی بخواهد، میتواند ما را ببرد، در این میان، ماندن در تکماندگی و یافتن مفاهیم فربه و ارزشمند سودی نمیرساند؛ ولی میدانیم که آگاهکردن افراد و جامعه به زندگی بهتر دیگران منجر میشود و بسیار با ارزش است؛ در نتیجه میتوان گفت که کتاب «گفتوگو؛ راهی به توانایی، دانایی و برنایی» از این نظر که به موضوع گفتوگو پرداخته، اثری گرانبهاست.
وی بیان کرد: این کتاب برای اولین بار کسانی را که در باب دیالوگ تلاش میکنند، گردهم آورده و با آنها گفتوگو کرده است. هر کدام از این افراد دریچه جدیدی به مبحث گفتوگو باز میکنند که ارزشمند است. نکته این است که ما هنوز در آغاز راهی طولانی هستیم. شخصاً فکر میکنم اگر همه عمرم را صرف ارتقای سطح فرهنگ جامعه در عرصه دیالوگ کنم، ارزش دارد. ما به مربیان و تسهیلگرانی در این عرصه نیاز داریم که لازمه آن، تشکیل انجمنها و گروههاست.