به همت مرکز افکارسنجی ایسپای جهاددانشگاهی لرستان طرح مطالعاتی به کارفرمایی اداره کل ورزش و جوانان اجرا شد.
چکیده :
زمینه و هدف: حوزه ورزش و احداث فضاهای ورزشی از بخشهایی است که نیازمند ورود خیّرین و کمک آنها به دولت میباشد تا با هدایت جوانان به عرصههای ورزشی بتوان به توسعه پایدار و تأمین سلامت و آرامش جامعه کمک نمود. از این رو، گسترش کمی و کیفی فرهنگ خیریه ورزشی و فرهنگسازی برای مشارکت گسترده مردم در تأمین نیازهای ورزشی در ابعاد مختلف را طلب مینماید. هدف این پژوهش شناخت موانع و راهکارهای جذب مشارکت خیّرین ورزشیار جهت توسعۀ زیرساختهای ورزشی بود.
مواد و روش: روش این پژوهش به صورت کیفی و از نوع تحلیل مضمون بود. از نظر هدف، در ردیف تحقیقات کاربردي قرار میگیرد. در این تحقیق، از چارچـوب شش مرحلـهای بـراون و کلارک (2006)، پیـروی شده است. ابزار گردآوری اطلاعات برای پاسخ به سؤالات تحقیق مصاحبه بیرهنمود (نیمهساختاریافته) و عمیق با خبرگان و صاحبنظران بود. مشارکتکنندگان این تحقیق شامل مدیران و کارشناسان اداره کل ورزش و جوانان استان لرستان، اعضای هیأت علمی دانشگاه و خیّرین ورزشیار در استان بود. روش نمونهگیری، غیراحتمالی و به شیوهی هدفمند بود. تعیین حجم نمونه با رعایت اصل اشباع نظری انجام گرفت. بدین ترتیب که در مصاحبه پانزدهم به اشباع رسید.
یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد که بر اساس مصاحبههای صورت گرفته از گروه مشارکتکنندگان 181 کدباز جهت موانع و راهکارها استخراج گردید. موانع جذب مشارکت خیّرین ورزشیار در توسعۀ زیرساختهای ورزشی شامل سه مضمون فراگیردرونسازمانی، موانع مربوط به کنش خیرخواهانه و موانع برون سازمانی بود. موانع درونسازمانی شامل 2 مضمون سازماندهنده (ضعف در الزامات قانونی و موانع ساختاری)؛ موانع مربوط به کنش خیرخواهانه شامل دو مضمون سازماندهنده (نگرش نسبت به امور خیریه ورزشی، موانع انگیزشی) و موانع برون سازمانی شامل چهار مضمون سازماندهنده (ناکارآمدی عملکرد رسانهها، موانع فرهنگی، موانع اقتصادی، موانع سیاسی) بود. راهکارهای جذب مشارکت خیّرین ورزشیار در توسعۀ زیرساختهای ورزشی شامل سه مضمون فراگیر درونسازمانی، راهکارهای مربوط به کنش خیرخواهانه و راهکارهای برون سازمانی بود. راهکارهای درونسازمانی شامل 2 مضمون سازماندهنده (تسهیل الزامات قانونی، راهکارهای ساختاری)؛ راهکارهای مربوط به کنش خیرخواهانه شامل دو مضمون سازماندهنده (راهکارهای انگیزشی، آگاهیبخشی) و راهکارهای برون سازمانی شامل دو مضمون سازماندهنده (اطلاعرسانی و نهادینهکردن فرهنگ خیریه ورزشی) بود.
نتیجهگیری: بهمنظور گسترش کمّي و کيفي فرهنگ خيريه در جامعه و استفاده از توانمنديها و ظرفيتهاي مادي و معنوي خيّرين و ترغيب آنها در تأمين نيازهاي ورزشي جامعه در مناطق مختلف کشور و همچنين هدايت اصولي و ساماندهي کمکهاي مالي و تخصصي خيّرين، رفع موانع موجود، تسهيل امر مشارکت خيّرين و ترغيب آنها به مشارکت مجدّد، لازم است تا سازوکار معيني پيشيني و اتخاذ گردد.
کلید واژهها: جذب خیّرین ورزشیار، موانع، راهکارها، تحلیل مضمون