مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی با همکاری معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی واحد همدان کارگاه «مهارتهای ارتباطی زوجین» را برگزار کرد.
در این کارگاه که توسط خسرو ملکیان، کارشناس ارشد روانشناسی تدریس شد، به نقش زوجین در زندگی مشترک و نحوه شناسایی این نقشها اشاره شد چراکه بسیاری از زوجین دچار ابهاماتی هستند و این امر در کیفیت زندگی زناشویی اثرگذار است.
به گفته ملکیان، در هر ارتباطی زبان بدن در صدر اهمیت قرار داشته و لحن کلام و کلام در جایگاههای بعدی قرار دارند.
وی با بیان اینکه 7 درصد ارتباط به کلام، 38 درصد به لحن کلام و 55 درصد به زبان بدن اختصاص دارد، مطرح کرد: دو آفت ارتباطی شامل مچگیری و مقایسه است. متأسفانه باید گفت کسی نمیتواند دیگری را تغییر دهد مگر اینکه تغییر را از خودش آغاز کند.
ملکیان به سه «ت» لعنتی شامل تمسخر، تحقیر و توهین به عنوان دیگر آفات ارتباطی اشاره کرد و گفت: سه میم طلایی مهم، محترم و مفید بودن در ایجاد ارتباط مطلوب مؤثر است.
وی به مثلث کارپمن به عنوان یک سبک زندگی بیمارگون اشاره کرد که دارای سه ضلح ناجی، قربانی و آزاردهنده است و توصیه داشت که افراد باید حتماً از این مثلث خارج شوند تا زندگی بهتری داشته باشند.
این کارشناس ارشد روانشناسی به حمایتهای مثبت و منفی موجود در زندگی که با اولی نیازها برآورده میشود و با دیگری خواستهها، اشاره کرد و گفت: خواسته ها چیزهای اضافه است و اگر برآورده نشود هم میتوان به زندگی ادامه داد.
وی با اشاره به پدیده تمبر جمع کردن توضیح داد: ما انسانها برای هر آدمی در زندگی خود آلبوم تمبر داریم که اگر از حدی بگذرد، یک دفعه مثل زودپز منفجر میشویم البته خرج کردن تمبر زمانی خوب است که برای هر کسی یک جا در آلبوم داشته باشیم.
ملکیان به نوازشهای مثبت و منفی گریزی زد و با بیان اینکه بینوازشی از هر چیزی بدتر است، مطرح کرد: سه نوع نوازش شنوایی، بینایی و لمسی داریم که باید زوجین نوازشهای مورد پسند خود را به یکدیگر اعلام دارند تا بتوانند روزانه ظرف نوازش یکدیگر را پر کنند اما اگر ظرفنوازش فردی پر نشد، میتواند به خویشتننوازی بپردازد.
وی به عشق بلاعوض و دوستداشتنهای غیرمشروط اشاره کرد و گفت: اگر پشت سر هر محبتی توقع وجود داشته باشد، دیگر عشق در میان نیست بلکه بحث نیاز، خواسته و معامله مطرح است بنابراین عشق زمانی درست است که بلاعوض باشد.