همزمان با روز میلاد با سعادت امام محمد تقی جوادالائمه (ع ) در دوازدهم بهمن ماه 1401 در چهارمین دوره از طرح «منظومه مهر » کاری از امور قرآنی معاونت فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی استان گیلان به بیان ابعاد شخصیتی مادر بزرگوار ایشان (ریحانه علیها السلام )پرداخته شد.
ریحانه علیها السلام؛ مادر امام محمد تقی علیه السلام
تو در جنوب کشور مصر در آفریقا به دنیا آمدی، تو را ریحانه می خوانند. این کلمه به معنای گل خوشبو می باشد، نام دیگر تو خیزران است. که تو را به این نام هم می شناسند. تو از همان خاندانی هستی که «ماریه قبطیه » از خاندان بود، همان کسی که همسر پیامبر بود و برای آن حضرت فرزندی به نام ابراهیم به دنیا آورد. سال ۱۹۵ هجری است. تو را از جنوب مصر(به عنوان کنیز ) به مدینه می آورند. امام رضا (ع ) با تو ازدواج می کنند، اگر چه رنگ پوست تو، سفید نیست. ولی در خانه امام جز بزرگواری و احترام نمی یابی، این خاندان پیرو واقعی قرآن هستند، همه انسان ها از هر نژادی باشند، نزد خدا برابرند و میزان ارزشمندی آنان فقط به این ایمان و تقوا است.
یکی از خواهران امام رضا (ع ) به خانه آن حضرت می رود، آن حضرت و رو میکند و میفرماید: «خواهرم! امشب خدا به من فرزندی عطا میکند، از تو می خواهم اینجا بمانی ».
خواهر امام فرزند را در جامه ای سفید می پیچد و آن را خدمت برادرش امام رضا (ع ) می برد، امام فرزند خود را می بوسد، اذان و اقامه در گوشش می خواند و سپس او را در گهواره می نهد. امام رضا (ع ) با خوشحالی فراوان چنین گفت: «خدا به من فرزندی شبیه عیسی (ع ) عطا کرد، به راستی که مادر او پاکدامن و پاک بوده است ».
خبر ولادت امام جواد (ع ) باعث خوشحالی همه شیعیان می شود، امام رضا (ع ) به شیعیانش می گوید:«هیچ ولادتی به اندازه ولادت فرزندم، مایه برکت نبوده است ».
برداشتی آزاد از «کتاب دوازده مادر ، اثر مهدی خدامیان آرانی»